Bonkster's SQL Server 2005 Blog
SQL Server 2005 & Google Tips

Afgelopen vrijdag heb ik het examen 070-445 Implementing and Maintaining Business Intelligence Using SQL Server 2005 afgelegd bij Infosupport in Veenendaal. Resultaat is dat ik hiervoor ben geslaagd. Op het moment van schrijven zijn er nog maar 370 mensen wereldwijd voor dit examen geslaagd, best gaaf dus!

Ik vond het examen erg pittig. Er waren veel vragen bij die vroegen om een bepaalde knop of instelling die je in de praktijk zo opzoekt maar die je nu uit je hoofd moet weten. Om dit examen succesvol te kunnen afronden is het volgende aan te raden:

  • Minimaal 6 maanden ervaring met de tools
  • 070-431 behaald (basiskennis SQL Server 2005)

Dit examen was meer een toolexamen dan een echt BI-examen. Bijna alle vragen gingen over de drie tools (SSIS, SSAS, SSRS) en over de instellingen binnen de tools. Wat mij opviel was dat er erg veel vragen ingingen op datamining, iets wat je in de praktijk zelden gebruikt. Ik raad dan ook iedereen aan dit onderdeel extra goed te bestuderen.

Er waren verschillende typen vragen in het examen. De eerste waren de multiple choice vragen waarbij je A,B,C,D moest kiezen. Type twee vraag was die van A,B,C,D,E,F waarbij meerdere antwoorden moesten worden aangevinkt. Tot slot waren er de bekende sleepvragen waarbij je een aantal opties in de juiste volgorde moest slepen.

Voorbereiding
Ik heb mijzelf voorbereid op dit examen door de drie training (2791, 2792, 2793) te volgen bij Infosupport (3x3 dagen). Daarnaast ben ik tijdens mij werk met de tools bezig. Tot slot heb ik het self-paced training kit van Microsoft aangeschaft en heb deze goed bestudeerd in combinatie met de measure-up vragen die bij het boek zitten. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik mijzelf nu MCTS BI mag noemen :-)

Voor het examen waren er 150 minuten beschikbaar. Er waren totaal 52 vragen en 70% van de vragen moest goed worden beantwoord om te slagen.


70-445 Training Kit
70-445_Microsoft_S...
Hosted by eSnips

 

Hier een cursusreview van de SSIS-cursus die ik in december 2007 heb gevolgd bij infosupport in Veenendaal.

De cursus bestond wederom uit 9 modules. De bedoeling was om iedere dag drie modules te behandelen. Iedere module bestond uit een stukje theorie en een bijhorend stukje praktijkoefeningen die in een virtuele omgeving gedaan moesten worden. Hieronder een korte samenvatting van iedere module om een indruk te geven van te stof:


Module 1: Introduction

Wat is SSIS, waar is het voor bedoeld, BIDS, SSMS, Command prompt.


Module 2: Developing Integration Services Solution

Hoe maak je een project, gebruik van variabelen, packages aanmaken, connecties aanmaken, control flow/data flow, event handlers, project properties, build/run


Module 3: Implementing Control Flow

Behandelt data-tasks (dataflow, bulk insert, execute SQL), database object transfer tasks, analysis services tasks, file and network protocol tasks, script tasks, package execution tasks, etc. Behandelt eigenlijk alle control flow items die mogelijk zijn in het kort maar gaat niet erg diep in op de verschillende taken.


Module 4: Implementing Data Flow

DF source/destinations. Behandelt de verschillen tussen de diverse datasources en wanneer je welke datasource moet gebruiken, bijvoorbeeld nooit een view aanklikken als source (20x trager!!). Daarna worden alle mogelijke data-destinations behandelt. Les 2 behandelt alle transformaties in het kort. Les 3 gaat dieper in op data-viewers en het afvangen van failed-rows. Een handigheidje die ik nog niet wist was die van de SCD-wizard. Deze wordt afgeraden omdat er een OLE-DB commando wordt gecreëerd die vertragend werkt, alle rijen moet namelijk worden afgelopen. Een truukje is te vinden op de site van infosupport op de blog van Hans Geurtsen: Linkje

Module 5: Implementing Logging

Welke methoden van logging zijn aanwezig in SSIS en welke zaken kun je standaard loggen bij welke situatie. Verder behandelt het kort custom logging wat je kan gebruiken om je eigen loggingtabellen te creëren. Daarnaast kun je logging in verschillende formaten opslaan, bijvoorbeeld in een XML bestand of een SQL-database. Iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.


Module 6: Debugging and Error Handling

Hoe debug je een package? Dit kan worden gedaan door de kleuren te bekijken tijdens het executen (groen, geel, rood) of de progress tab te raadplegen. Verder kun je breakpoints implementeren in je package of in je script om het package te pauzeren op een bepaalde locatie. Rowcounts zijn ook handig om te debuggen en tot slot het gebruik van data-viewers. Les 2 laat zien hoe je event-handlers implementeert, bijvoorbeeld het afvuren van een e-mail zodra een package gereed is. Ook wordt er behandelt hoe je fouten kunt configureren (bijv. wegschrijven in een tabel) en errors kunt negeren binnen een package.

Module 7: Implementing Checkpoints and Transactions

Deze module gaat wat dieper in op checkpoints en het gebruik van transactions. Transactions gebruik je om meerdere taken als 1 geheel uit te voeren en de actie terug te draaien als 1 taak failed. Dit hoofdstuk laat duidelijk zien hoe dit in zijn werk gaat en wanneer je het moet toepassen.


Module 8: Deploying Packages

Hoe maak je een package-configurtion aan om bepaalde properties automatisch te vullen tijdens het in productie zetten en hoe deploy je packages van test naar productie.


Module 9: Managing and Securing Packages

Waar sla je de packages op en welke voordelen hebben de verschillende manieren (filesystem of in de master database van je sql server). Hoe kun je packages importeren en exporteren en backuppen? Tot slot, hoe beveilig je packages (certifaten, passwords) en wat moet je vooral niet doen?


Ik vond het wederom een leuke cursus. Toch vond ik deze cursus minder dan SSRS en SSAS. Dit komt waarschijnlijk omdat ik al een hoop wist van SSIS en deze cursus meer bedoeld was om mijn trainingsprogramma compleet te krijgen, ik heb nu tenslotte alle drie de trainingen van Business Intelligence voltooid. Wat is het leukste aan de cursus vond waren de discussies en de toepassingen van bepaalde dingen in de praktijk.


De volgende training die ik wil volgen is de vervolgcursus van SSIS die dieper ingaat op alle onderdelen van SSIS. Deze wordt in februari 2008 weer gegeven in Utrecht.

 

“Implementation and Maintaining Reporting Services”


Maandagochtend ging de wekker vroeg, Veenendaal is niet echt om de hoek.
Na ongeveer 75min knallen over de A12 arriveerde ik bij Infosupport. Het ligt ongeveer 10min rijden vanaf de afrit op een industrieterrein, goed bereikbaar. Na ontvangst rond 8:45 met een halve liter koffie werd ik opgehaald door de docent genaamd Hans Geurtsen.

We zijn de cursus gestart met 6 man. De docent heeft iedereen zijn doelstelling van de cursus genoteerd en begon zijn verhaal. Aan het begin was het redelijk basis informatie. Na ieder hoofdstuk moesten we wat practice doen in virtual pc omgevingen op de AdventureWorks database. Hf 1 en 2 waren redelijk basis info. Beetje hoe een rapportje in elkaar zit. H3 was het echte werk met rapporten in elkaar zetten, H4 parameters toevoegen, etc etc. Eigenlijk behandelde het alle belangrijke elementen, ook bijvoorbeeld security, caching en het programmeren van een eigen applicatie in combinatie met ssrs.

We hebben iedere dag 3 hoofdstukken gedaan, totaal dus 9. Naarmate de cursus vorderde raakte ik steeds enthousiaster. Ik herkende iedere keer situaties binnen mijn project waarbij ik dacht ‘dit is handiggggg om te gebruiken’, goed teken dus! Ik heb ook veel leuke handige dingetjes geleerd die je normaal in een boek niet leert.

Conclusie; goede cursus voor als je met SSRS gaat werken en redelijk op de hoogte bent van windows, sql etc. Niets voor n00bs dus want het is wel vrij technisch. Ik zou jullie deze ook willen aanraden als je ermee gaat werken.

Lunch: 8+
Locatie: 8+
Docent: 9+
Materiaal: 7+ (veel foutjes in het boek)
Software: 8+

 

Hierbij een review van de cursus SQL Server Analysis Services bij Infosupport in Veenedaal. (MOC 2791A)

Omdat het mijn twee cursus was bij Infosupport wist ik de weg. Nadat ik via de A12 Utrecht voorbij was ging het redelijk rap, afrit 23 was in zicht en ik was mooi op tijd. Toen ik binnenkwam kon ik in de kantine wachten en kon ik mezelf voorzien van een halve liter koffie.

De intructeur was wederom Hans Geurtsen. Het lesmateriaal lag netjes klaar en de computers stonden al aan. Na een introductie van zichzelf en infosupport moesten we allemaal een voorstelrondje doen. Omdat we maar met 3 man waren was dit snel gedaan. Iedereen moest zijn leerdoelen benoemen zodat de docent daar rekening mee kon houden.

De cursus bestond uit 9 modules, 3 per dag. Dag 1 ging lekker vlot. Omdat iedereen van hetzelfde niveau was gingen we snel door de stof heen waardoor we tijd overhadden voor best practices en discussies. Dag 1 bevatte de volgende onderwerpen:

Dag 1
- Introductie SSAS
- Cube maken
- Dimensies

Dag 2
- Measures
- MDX
- KPI's, Actions, Perspectives, Translations

Dag 3
- Deployen, security
- Onderhoud, logging, back-up, performance
- Data-mining


Deze cursus is niet geschikt voor mensen die SSAS en OLAP niet kennen maar meer voor mensen die er al mee gespeeld hebben en bekend zijn met datawarehousing en OLAP. Veel dingen die behandeld zijn kende ik van naam maar waar ze precies voor dienden wist ik niet. Door het volgen van deze cursus ben ik goed op de hoogte van de mogelijkheden van SSAS. Ook ben ik nu in staat een Cube te bouwen en hierarchien in te richten, hetgeen lastig is te begrijpen vanuit de boeken. Uiteraard weet ik na deze cursus lang niet alles van SSAS maar de basis is prima. Nu de praktijkervaring nog!

Al met al is ook deze cursus een echte aanrader, ook voor degene die al met SSAS werken. De docent was erg goed en legde alles goed uit. Mijn volgende cursus is SSIS die woensdag start. Ik heb er veel zin in! Ook hier zal ik volgende week een review voor schrijven. Het examen 70-445 is al aangevraagd en ik hoop deze in 1x te halen voor 31-12-2007, ben ik mooi een van de 370 MCTS-er in de wereld.