Hier een cursusreview van de SSIS-cursus die ik in december 2007 heb gevolgd bij infosupport in Veenendaal.

De cursus bestond wederom uit 9 modules. De bedoeling was om iedere dag drie modules te behandelen. Iedere module bestond uit een stukje theorie en een bijhorend stukje praktijkoefeningen die in een virtuele omgeving gedaan moesten worden. Hieronder een korte samenvatting van iedere module om een indruk te geven van te stof:


Module 1: Introduction

Wat is SSIS, waar is het voor bedoeld, BIDS, SSMS, Command prompt.


Module 2: Developing Integration Services Solution

Hoe maak je een project, gebruik van variabelen, packages aanmaken, connecties aanmaken, control flow/data flow, event handlers, project properties, build/run


Module 3: Implementing Control Flow

Behandelt data-tasks (dataflow, bulk insert, execute SQL), database object transfer tasks, analysis services tasks, file and network protocol tasks, script tasks, package execution tasks, etc. Behandelt eigenlijk alle control flow items die mogelijk zijn in het kort maar gaat niet erg diep in op de verschillende taken.


Module 4: Implementing Data Flow

DF source/destinations. Behandelt de verschillen tussen de diverse datasources en wanneer je welke datasource moet gebruiken, bijvoorbeeld nooit een view aanklikken als source (20x trager!!). Daarna worden alle mogelijke data-destinations behandelt. Les 2 behandelt alle transformaties in het kort. Les 3 gaat dieper in op data-viewers en het afvangen van failed-rows. Een handigheidje die ik nog niet wist was die van de SCD-wizard. Deze wordt afgeraden omdat er een OLE-DB commando wordt gecreëerd die vertragend werkt, alle rijen moet namelijk worden afgelopen. Een truukje is te vinden op de site van infosupport op de blog van Hans Geurtsen: Linkje

Module 5: Implementing Logging

Welke methoden van logging zijn aanwezig in SSIS en welke zaken kun je standaard loggen bij welke situatie. Verder behandelt het kort custom logging wat je kan gebruiken om je eigen loggingtabellen te creëren. Daarnaast kun je logging in verschillende formaten opslaan, bijvoorbeeld in een XML bestand of een SQL-database. Iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.


Module 6: Debugging and Error Handling

Hoe debug je een package? Dit kan worden gedaan door de kleuren te bekijken tijdens het executen (groen, geel, rood) of de progress tab te raadplegen. Verder kun je breakpoints implementeren in je package of in je script om het package te pauzeren op een bepaalde locatie. Rowcounts zijn ook handig om te debuggen en tot slot het gebruik van data-viewers. Les 2 laat zien hoe je event-handlers implementeert, bijvoorbeeld het afvuren van een e-mail zodra een package gereed is. Ook wordt er behandelt hoe je fouten kunt configureren (bijv. wegschrijven in een tabel) en errors kunt negeren binnen een package.

Module 7: Implementing Checkpoints and Transactions

Deze module gaat wat dieper in op checkpoints en het gebruik van transactions. Transactions gebruik je om meerdere taken als 1 geheel uit te voeren en de actie terug te draaien als 1 taak failed. Dit hoofdstuk laat duidelijk zien hoe dit in zijn werk gaat en wanneer je het moet toepassen.


Module 8: Deploying Packages

Hoe maak je een package-configurtion aan om bepaalde properties automatisch te vullen tijdens het in productie zetten en hoe deploy je packages van test naar productie.


Module 9: Managing and Securing Packages

Waar sla je de packages op en welke voordelen hebben de verschillende manieren (filesystem of in de master database van je sql server). Hoe kun je packages importeren en exporteren en backuppen? Tot slot, hoe beveilig je packages (certifaten, passwords) en wat moet je vooral niet doen?


Ik vond het wederom een leuke cursus. Toch vond ik deze cursus minder dan SSRS en SSAS. Dit komt waarschijnlijk omdat ik al een hoop wist van SSIS en deze cursus meer bedoeld was om mijn trainingsprogramma compleet te krijgen, ik heb nu tenslotte alle drie de trainingen van Business Intelligence voltooid. Wat is het leukste aan de cursus vond waren de discussies en de toepassingen van bepaalde dingen in de praktijk.


De volgende training die ik wil volgen is de vervolgcursus van SSIS die dieper ingaat op alle onderdelen van SSIS. Deze wordt in februari 2008 weer gegeven in Utrecht.